Purim – en fest i glede

Du kan også lage en Purimfest – prøv da vel! Copyright: DNI/ Tabita
Jødene kan dette med å kombinere lek med dypt alvor. Snart kommer Purim, som er en av de helligdagene i den jødiske kalenderen som har mest glede i seg. Purim feires på den 14. dagen i måneden Adar i jødisk kalender, som vanligvis faller rundt februar/ mars. I 2015 faller Purimkvelden på 5. mars. Den 14. Adar er dagen som Haman hadde valgt for å utrydde jødene.
Ordet Purim betyr lotteri, og henviser til loddtrekningen
som Haman brukte for å bestemme datoen for utryddelsen av jødene. Dagen før Purim er en fastedag som kalles Ta’anit Ester, Esters faste, som er til minne om de tre dagene Ester fastet før hun gikk inn til kongen.

Alle kan feire purim!
Copyright: DNI/ Tabita
På purim er alle forpliktet til å høre lesing av Esters bok. Det er en tradisjon å trampe med beina, rope eller alge annet bråk hver gang navnet Haman nevnes. Dette er for å ”viske ut” Hamans navn.
Man er også forpliktet til å spise, drikke og å være glad. I tillegg er det vanlig å sende ut gaver med amt og drikke, og å gi gaver til gode formål. Det er vanlig å holde en karnevallignende feiring på Purim, der en har skuespill, parodier på historien og lignende
Purim er ellers en helt vanlig dag der arbeid er tillatt (med mindre den faller på sabbat).
Esters bok forteller historien bak purim
Esters bok er den siste av de tolv historiske bøker som til sammen utgjør andre avdeling av det gamle testamentet.

Kong Xerxes 1 med to slaver.
Copyright: Wikipedia/ «Persepolis, Iran (2471048564)» by Nick Taylor
Mens Esras bok og Nehemjas bok skildrer forholdene blant de hjemvendte jøder etter fangenskapet i Babel, omhandler Esters bok de jøder som fortsatte å bo blant de fremmede, spredt omkring blant hedningefolkene. De begivenheter boken beskriver, fant sted på perserkongen Ahasverus’ tid. Sannsynligvis den samme som verdenshistoriens Xerxes 1 (år 486-465), i kongeborgen Susa. I tid faller Esters bok før Nehemjas bok.
Foranledningen og hensikten med boken er å gi en historisk skildring av de begivenheter som danner bakgrunnen for denne senere purim-fest (Ester 9,19-22).
Forfatteren av boka er mest sannsynlig Esra eller Mordekai.

Kun fantasien setter grenser – kle deg ut som du vil!
Copyright: DNI/ Tabita
Opplesning
En leser enten opp hele Esters bok eller et sammendrag av boka på purimfesten. Forsamlingen klapper i hendene hver gang Esters navn nevnes og når Haman blir nevnt, skramler og piper alle slik at hans navn knapt kan høres. En kan også avtale med noen at de kommer til festen i passende kostymer, og la dem spille handlingen under opplesningen.
Kilde: Shalom- permen/ DNI
Siste kommentarer